Co na podłogę w kuchni zamiast płytek? Zobacz 8 najlepszych propozycji

(2 głosów)
co na podłogę w kuchni, materiał na podłogę w kuchni, podłoga w kuchni z czego?
W kuchni, z powodzeniem można zastąpić gres np. drewnem

Płytki ceramiczne na podłodze w kuchni to dość wygodne rozwiązanie. Nie chłoną wody, nie odkształcają się i łatwo je utrzymać w czystości. Mają jednak także swoje wady. Są zimne w dotyku, a gdy upadnie nam na nie naczynie, możemy być niemal pewni, że się zbije. Ogromny wybór materiałów, jakie można zastosować na podłogę w kuchni zamiast kafli, zainspirował nas do stworzenia tego artykułu. Mamy nadzieję, że po jego przeczytaniu o wiele łatwiej będzie znaleźć odpowiedzi na często pojawiające się pytania: co na podłogę w kuchni zamiast płytek? Jaka podłoga do białej kuchni? Czy panele do kuchni na podłogę to dobry pomysł? I wiele, wiele innych.

O czym przeczytasz w artykule?

Co na podłogę w kuchni zamiast płytek?

Szukając pomysłów na aranżację kuchni, dochodzimy w końcu do punktu, w którym trzeba się zdecydować na wybór materiałów wykończeniowych. Nowoczesna podłoga w kuchni może oznaczać wybór oryginalnych kafli, jednak tu zajmiemy się innymi rozwiązaniami. Jaka podłoga do kuchni będzie w takim razie najlepsza?

Jednym z najpopularniejszych rozwiązań w ostatnim czasie jest drewno na podłodze w kuchni. Jest ciepłe w dotyku, tworzy niezwykłą atmosferę, a przy tym (jeśli będzie odpowiednio zaimpregnowane), posłuży nam długie lata. Podobnie jest z korkiem, który ceniony jest za szczególne walory estetyczne i miłą w dotyku powierzchnię.

Podłoga wyłożona drewnem lub korkiem świetnie sprawdzi się w kuchniach, w których chcemy stworzyć swojski, domowy klimat. Podobnie ma się sprawa z cegłą, która doskonale nadaje się zwłaszcza do stylizacji kuchni rustykalnej czy prowansalskiej.

W aranżacjach nowoczesnych można pokusić się o zastosowanie bardziej surowych materiałów na podłogę w kuchni: betonu, lastryko, kamienia, żywicy albo wykładzin winylowych. Wszystkie z wymienionych tu sposobów na wykończenie podłogi w kuchni mają wiele zalet i (prawdę mówiąc) niewiele wad. W dalszej części artykułu przyjrzymy się im bliżej.

Co zamiast płytek w kuchni?

  • Drewno,
  • Korek,
  • Cegła,
  • Winylowe wykładziny,
  • Beton,
  • Lastryko,
  • Żywica,
  • Kamień.
dywan w kuchni, materiał na podłogę w kuchni, kuchnia z dywanem
Podłogę w kuchni można wyłożyć nie tylko płytkami ceramicznymi

Drewniana podłoga w kuchni

Drewno na podłodze zamiast płytek spełni swoje zadanie, o ile wybierzemy do tego celu solidny, odporny na zarysowania materiał. Możemy tu zastosować zarówno deski z litego drewna, jak i parkiet czy kilkakrotnie lakierowane drewniane panele. Podłoga w kuchni powinna być wykonana z drewna egzotycznego (merbau, teak, doussie, jatoba) lub też rodzimego (dąb, buk, jesion, jawor, klon).

Dobrze byłoby, gdyby na podłogę w kuchni udało nam się wybrać deski o jednolitej barwie, niezawierające przebarwień, pozbawione sęków i równomiernie usłojone. Dzięki temu podłoga będzie trwalsza i łatwiej będzie ją utrzymać w czystości. Ważne są też wymiary desek, które powinny być jak największe. Ich krawędzie zabezpieczamy środkiem do uszczelniania.

Materiał przeznaczony na podłogę w kuchni musi być odpowiednio wysezonowany, a podłoże, do którego będzie przyklejany, musi się charakteryzować odpowiednią wytrzymałością. Ma to szczególne znaczenie w sytuacji, gdy mamy zamiar montować deski wielkowymiarowe.

Drewniane połogi w kuchni będą spełniać swoje zadanie, jeśli:

  • Użyjemy do ich montażu odpornego na zarysowania drewna, na przykład teak, merbau, jatoba, jesion, klon, dąb, jawor,
  • Zadbamy o to, by drewno było odpowiednio sezonowane,
  • Przygotujemy podłoże w taki sposób, by było bardzo wytrzymałe,
  • Zabezpieczymy krawędzie desek przeznaczonym do tego celu preparatem.
drewno na podłodze w kuchni, drewniana podłoga w kuchni, deski z drewna w kuchni
Kuchnia z podłogą wykonaną z drewna

Korek zamiast płytek na podłodze w kuchni

Korek to materiał, który wykazuje podobne właściwości jak drewno. Nie przyciąga kurzu, jest ciepły w dotyku, amortyzuje upadki i dobrze tłumi dźwięki. Ma jednak bardziej elastyczną strukturę, dzięki czemu łatwo poddaje się naciskowi, ale powraca do pierwotnego kształtu. Jeśli więc upadnie nam garnek, to prawdopodobnie nie pozostawi po sobie widocznego śladu, a szklane naczynie nie zawsze się stłucze.

Korek nie jest odporny na działanie wilgoci, dlatego na podłogę w kuchni wybieramy bardziej odporną wersję, zabezpieczoną powłoką winylową lub lakierem poliuretanowym. Montaż korka na podłodze nie jest trudny. Sprzedawany jest on w formie gotowych paneli i płyt łączonych na zatrzask lub przyklejanych do odpowiednio przygotowanego podłoża.

O czym warto pamiętać, wybierając korek na podłogę w kuchni?

  • Korek to materiał ciepły w dotyku, nieprzyciągający kurzu, dobrze izolujący dźwięki i amortyzujący upadki.
  • Na podłogę w kuchni wybieramy korek zabezpieczony lakierem poliuretanowym lub powłoką winylową.
  • Korek sprzedawany jest w formie paneli i płyt. Montuje się go na zatrzask lub przykleja.

Cegły na podłogi w kuchni

Cegły w kuchni na podłodze to oryginalne rozwiązanie, które sprawi, że nasza kuchnia nabierze niezwykłego charakteru. To elegancki i naturalny materiał, który wpasuje się doskonale zarówno w aranżacje w stylu rustykalnym, jak i prowansalskim, skandynawskim czy loftowym. Sprawdzi się w nowoczesnym apartamencie, ale także w zabytkowym pałacyku.

Ceglane kafle montuje się na betonowej wylewce za pomocą kleju. Podobnie jak płytki ceramiczne wymagają one fugowania, a ze względu na dużą wilgotność w kuchni i ryzyko zabrudzenia, cegłę należy zaimpregnować razem z fugami. Odpowiednio dobrany środek do impregnacji nie tylko będzie chronił cegłę przed zniszczeniem, ale także podkreśli jej piękny, czerwony kolor.

Do wykonania ceglanej posadzki najlepiej jest użyć starych, ręcznie formowanych cegieł (często pozyskiwane z rozbiórki starych budynków). Jeśli jednak nie jest to możliwe, kupujemy płytki ceglane podłogowe. Warto wiedzieć, że cegły na posadzce w kuchni można ułożyć w różne wzory: prosto, w zrąb, w jodełkę, w karo lub na mijankę.

Cegły w kuchni na podłodze:

  • Sprawdzą się w różnych aranżacjach (rustykalnej, prowansalskiej, skandynawskiej, loftowej),
  • Montowane są przy użyciu grubej warstwy kleju,
  • Wymagają położenia fugi,
  • Wymagają impregnacji.
podłoga z cegły, podloga wyłożona cegłą, podłoga w kuchni z cegły
Podłoga wykonana ze starych cegłówek

Nowoczesna podłoga w kuchni. Wykładziny winylowe (LVT)

Wykładziny winylowe doskonale nadają się na podłogę w kuchni. Są ciche i wytrzymałe, a do tego odporne na plamy i wilgoć. Mają właściwości antypoślizgowe i łatwo je utrzymać w czystości.

Wykonane są one z nowoczesnego, syntetycznego materiału stworzonego z myślą o wyeliminowaniu wad typowych dla płytek PCW. Powierzchnia wykładzin winylowych pokryta jest przezroczystą warstwą poliuretanu, a pod nią znajduje się przezroczysta warstwa PCW. Ostateczny wzór tłoczony jest dopiero na trzeciej warstwie paneli. W ten sposób chroniony jest on przed zabrudzeniem, zniszczeniem i działaniem promieni UV. Pod wzorem mamy jeszcze dwie inne warstwy: zasadniczą warstwę nośną oraz warstwę wzmacniającą.

W przypadku uszkodzenia wykładzin winylowych istnieje możliwość poddania ich renowacji poprzez nanoszenie na ich powierzchnię powłok polimerowo-akrylowych lub poliuretanowych. Warto wiedzieć również, że wykładziny winylowe świetnie nadają się na ogrzewanie podłogowe.

Płytki lub panele LVT mogą być jednobarwne albo kolorowe. Znajdziemy tu również imitacje kamienia i drewna, a także fakturę 3D, przypominające do złudzenia naturalne materiały.

Wykładziny LVT jako doskonały pomysł na podłogę w kuchni:

  • Są wytrzymałe, ciche i odporne na wilgoć i zaplamienie,
  • Zwykle mają właściwości antypoślizgowe,
  • Łatwo je utrzymać w czystości,
  • Uszkodzone wykładziny winylowe można regenerować,
  • W sklepach dostępne są wykładziny LVT w różnych wzorach i kolorach.
panele winylowe do kuchni, kuchnia z panelami winylowymi, podłoga w kuchni z paneli winylowych
Aranżacja kuchni z panelami winylowymi

Betonowa podłoga w kuchni

Beton to kolejny materiał, który doskonale nadaje się do kuchni. Jest odporny na działanie czynników mechanicznych, wilgoć i zarysowania. Oczywiście nie obędzie się tu bez odpowiedniej impregnacji i zabezpieczenia lakierem. Zabiegi te należy wykonać niezwłocznie, ponieważ w stanie surowym beton szybko wchłania nie tylko wodę, ale także tłuste zabrudzenia.

Zabezpieczona betonowa podłoga jest bardzo praktyczna, ponieważ ma jednolitą powierzchnię (brak spoin!), którą niezwykle łatwo utrzymuje się w czystości. Posadzkę z betonu można czyścić metodą tradycyjną (podobnie jak płytki gresowe).

Warto wiedzieć, że betonową podłogę w kuchni możemy uzyskać dzięki betonowym płytom dekoracyjnym lub też dzięki betonowi dekoracyjnemu wylewanemu na miejscu. Ten drugi rodzaj dzielimy na polerowany i zacierany. Beton zacierany wyrównuje się zacieraczkami ręcznymi, natomiast polerowany wykańcza się szlifierką.

Beton jest chłodny w dotyku, dlatego warto docieplić go poprzez zastosowanie ogrzewania podłogowego. Do wykonania betonowej posadzki wymagane jest zastosowania profesjonalnych maszyn, stąd prace najlepiej zlecić fachowcom.

Kilka przydatnych informacji na temat podłogi betonowej zamiast płytek w kuchni:

  • Beton jest trwały oraz odporny na zarysowania i działanie wilgoci, o ile jest odpowiednio zaimpregnowany.
  • Betonowa posadzka może być wykonana z dekoracyjnych betonowych paneli lub też z betonu wylewanego na miejscu (który potem jest zacierany lub polerowany).
  • Beton jest zimny w dotyku, dlatego warto rozważyć położenie pod nim ogrzewania podłogowego.
beton architektoniczny w kuchni, podłoga z betonu architektonicznego
Kuchnia z podłogą z betonu architektonicznego

Oryginalny pomysł na podłogę do kuchni? Lastryko i posadzki żywiczne

Lastryko, nazywane również lastrico lub terrazzo, to sztuczny kamień, który tworzy się z mieszanki żywic lub cementu, kruszywa oraz pigmentów. Jeszcze w czasach PRL-u miał on postać szarawej masy, z której tworzono nagrobki, parapety, schody czy posadzki. Obecnie jednak powraca w świeżej, nowoczesnej, także kolorowej odsłonie! Lastryko spotkamy w formie gotowych płyt, ale może być także wylewane na miejscu.

Podłoga wykonana z lastryko jest niezwykle elegancka, a przy tym praktyczna i trwała. Nie bez powodu wykorzystuje się takie rozwiązanie w budynkach użyteczności publicznej, w których panuje duży ruch. Na posadzkę w kuchni najlepiej nadaje się lastryko polerowane, ponieważ ma idealnie gładką powierzchnię, która jest odporna na działanie zabrudzeń, co pozwala na łatwe utrzymywanie jej w czystości.

Posadzki żywiczne często wykorzystuje się w budownictwie przemysłowym, gdzie wymagana jest wyjątkowa odporność na działanie czynników zewnętrznych. Tworzą one gładką, dużą powierzchnię pozbawioną spoin, która doskonale sprawdza się również w kuchni.

W mieszkaniach znajdują zastosowanie zwłaszcza posadzki poliuretanowe i epoksydowe. Te pierwsze są droższe, ale jednocześnie trwalsze. Są mniej podatne na działanie promieni UV, wycieranie i zarysowania.

Jakie właściwości lastryko i posadzek żywicznych sprawiają, że oba materiały doskonale nadają się do zastosowania w kuchni na podłodze?

  • Są eleganckie, a ilość wzorów pozwala na dopasowanie do każdego rodzaju aranżacji,
  • Są wyjątkowo odporne na działanie czynników zewnętrznych,
  • Tworzą gładką, łatwą do utrzymania w czystości powierzchnię.
podłoga z żywicy, żywica na podłodze w kuchni, podłogi z żywicy
Kuchnia z podłogą wykonaną z żywicy

Kamienna podłoga w kuchni

Okładziny kamienne na podłodze stanowią idealne dopełnienie zarówno kuchni urządzonej w stylu minimalistycznym, jak i w kuchni glamour czy klasycznej, bogato wykończonej. Obecnie coraz częściej sięga się po wyjątkowo wytrzymałe i atrakcyjne kolorystycznie konglomeraty granitowo-kwarcowe. Pozwalają one na uzyskanie gładkiej powierzchni przypominającej szkło.

Warto wiedzieć, że na podłogę w kuchni nie stosuje się takich kamieni jak piaskowiec, wapień i marmur, które w porównaniu z granitem charakteryzują się większą nasiąkliwością i mniejszą odpornością na działanie czynników mechanicznych. Dodajmy tu jednak, że każdy rodzaj kamienia, także granit, wymaga impregnacji i powinien być czyszczony przy użyciu specjalnie do tego celu przeznaczonych preparatów.

Profesjonalnie wykonana i odpowiednio zabezpieczona kamienna podłoga to rozwiązanie, którym będziemy się cieszyć przez długie lata. Co więcej, upływ czasu dodaje takiej podłodze szlachetności! Jej wadą jest jednak fakt, że jest twarda i chłodna w dotyku. Przedmioty upuszczone na podłogę z kamienia powodują nieprzyjemny dla ucha hałas. W porównaniu do innych materiałów stosowanych do wykończenia podłogi w kuchni kamień jest również dość drogi.

Kamienna podłoga w kuchni:

  • Najczęściej wykonana jest z konglomeratów granitowo-kwarcowych,
  • Jest elegancka, gładka i łatwo utrzymać ją w czystości,
  • Jest trwała i nienasiąkliwa, o ile zostanie odpowiednio zaimpregnowana,
  • Jest też chłodna w dotyku, a upuszczone na nią przedmioty powodują duży hałas.
podłoga z kamienia, kuchnia z podłogą z kamienia, kamień na podłogę w kuchni
Podłoga wyłożona naturalnym kamieniem

Skomentuj

2 komentarzy

  • Cecylia RZ.
    Płytki są super praktyczne!
  • Malwina
    Dla mnie tylko naturalne surowce liczą się najbardziej, kamień i drewno, to jak do tej pory najlepsze rozwiązania jakie wykorzystałam w swojej najbliższej aranżacji wnętrza.

Rekomendacje i wyróżnienia