5 zalet zlewozmywaków Quadron, które przekonają Cię do zakupu
Kuchenny zlew musi być solidny i trwały. To przecież towarzysz wielu kulinarnych burz. Czasem wyleje się na niego sok z buraka, niekiedy skapnie kilka kropel tłuszczu, a innym razem jego powierzchnia przyjmie upadek cięższego rondla. Do arsenału technicznych parametrów trzeba jednak też dodać estetykę wybieranego rozwiązania, bo przecież praktyczność to nie wszystko – zwłaszcza w obliczu obecnych wnętrzarskich wyzwań traktujących kuchnię jako wizytówkę domu.
Spośród wielu rozwiązań dostępnych na rynku długą listą zalet wyróżnia się zlew Quadron. To przedstawiciel produktów gatunku premium, który zdobi serca wielu mieszkań w Polsce. W opinii urządzających zlewy Quadron uchodzą za wytrzymałe i solidne. Jakie rozwiązania są dostępne na rynku?
- Zlewy granitowe Quadron z rodziny Quadron GraniteQ to kompozycja składająca się w nawet 80% z drobnych cząsteczek granitu połączonych ze sobą wytrzymałym spoiwem. To wpływa na ich dużą odporność na zróżnicowane temperatury, a na dodatek zapewnia ciekawy efekt stylistyczny. Powierzchnia pod wpływem światła delikatnie mieni się, przez co stanie się dekoracją przestrzeni. Przykładem tego jest zlewozmywak granitowy Dario Quadron.
- Zlewy Fusion to kategoria produktów innowacyjnych. Dzielą się na dwie opcje. Pierwsze, jak np. Fusion Hugh 111, to rozwiązania powstałe z hartowanych blatów szklanych i stalowych komór. Drugie stanowią fuzję konglomeratu i stali szlachetnej, a ich przedstawicielem jest Quadron Kenneth 111. Zarówno jedne, jak i drugie powierzchnie są wytrzymałe, higieniczne i łatwe w czyszczeniu.
- Zlewy stalowe Quadron to trzecia rodzina produktów producenta. SteelQ, zgodnie z nomenklaturą tej kategorii, to rozwiązania odporne na korozję, codzienną eksploatację i działanie czynników zewnętrznych, takich jak wyższe temperatury czy środki chemiczne. Zlewy takie jak Quadron Russel 116 to w pełni ekologiczne produkty.
1. Zlew odporny na wysokie temperatury
Wyższe temperatury w kuchni to norma – i nie chodzi tutaj o gorączkę przedświątecznego gotowania. Rozgrzane patelnie, wrzątek i gorące sosy bulgoczące w garnku mogą nie tylko oparzyć ciało, lecz także pozostawić trwałe ślady na powierzchni zabudowy meblowej czy zlewozmywaków. W przypadku zlewu Quadron konsekwencją chwilowej nieuwagi nie musi być mało estetyczny sznyt. Rozwiązania są odporne na wyższą temperaturę. Jeśli pozostawisz garnek na kilka sekund, nic się nie stanie! To zasługa materiałów, jakie wykorzystuje producent.
2. Higieniczność to podstawa!
Granit, stal czy szkło, choć tak różne, to mają kilka wspólnych mianowników. Jednym z nich jest higieniczność. Powierzchnie każdego z rozwiązań są gładkie i nieporowate, a przez to też nie sprawiają problemów z utrzymaniem czystości. Jak usuwać z nich brud i przebarwienia? Często wystarczą domowe roztwory na bazie wody i mydła. Możesz też skorzystać z gotowych, sklepowych preparatów. Jakich? Dowiesz się w następnym akapicie.
3. Chemia im nie jest straszna
Nie ma co ukrywać – tworzenie domowych mikstur do sprzątania bywa uciążliwe. Znacznie szybciej kupić gotowe środki chemicznie i w okamgnieniu pozbyć się zabrudzeń. W przypadku zlewów Quadron (i niemal większości rozwiązań innych producentów) trzeba jednak uważać, po co się sięga. Obietnice na etykietach artykułów chemicznych nie są dobrymi doradcami. Kluczowy w doborze preparatów jest skład.
Żeby nie zniszczyć powierzchni zlewów Quadron, postaw na środki chemiczne pozbawione mikrogranulek, kwasów oraz chloru. To inwazyjne składniki, które mogłyby uszkodzić strukturę każdej powierzchni – nawet tej najtrwalszej. Wybieraj jak najbardziej naturalne preparaty. Dzięki temu zlew na długo pozostanie idealny.
4. Zlew kuchenny bez plam
Skoro jesteśmy w tematyce plam i odbarwień, warto dodać, że zlewozmywak Quadron to prawdziwy strażnik czystości. Z uwagi na wspomnianą wyżej gładką i nieporowatą strukturę wszelkie zabrudzenia nie są groźne; nie przylegają i nie wnikają w głąb powierzchni. Wystarczy codzienna, systematyczna pielęgnacja, by zlew pozostawał czysty, a strefa mycia lśniła.
5. Koniec z zarysowaniami
Kojarzysz te szpetne rysy, które powstały na skutek upadku noża? Albo obtłuczenia rantów, które są wynikiem zderzenia z masywną patelnią do naleśników? To konsekwencja źle dobranego materiału – takiego, który nie jest odporny na kulinarne turbulencje. Warto aby powierzchnia zlewu była niczym tytan; odporna na wszelkiego rodzaju kulinarne burze; i te z ostrzami noży w roli głównej, i te których bohaterami są cięższe przedmioty. To właśnie piąta zaleta produktów sygnowanych logo Quadron. Niezależnie czy mowa o zlewach granitowych, stalowych czy konglomeratach, każdy z nich oznacza maksimum odporności.